Nr 11057. Första gången jag mötte döden

This is the content-page

Första gången jag mötte döden, det var på långvården där jag jobbade. Jag skulle vända en tant tillsammans med en annan undersköterska. När den andra sköterskan skulle ta emot henne så dog tanten i mina armar. Jag var arton, jag tror inte jag förstod så mycket. Jag tror inte det, för jag hade aldrig mött döden. Mamma och pappa pratade aldrig om döden hemma. Men Solveig, som jag gjorde det här tillsammans med, var säkert tjugo år äldre än mig om inte mer. ”Jamen, nu Agneta, nu gör vi såhär.” Så lade vi tillbaka tanten i sängen. Rättade till lakanet. Hon blev så lugn, Solveig. Och tanten som dog, det bara släppte. Hon hade kallat sig själv för Dockan, jag vet inte varför. Nu blev hon som en docka, slät som en docka i ansiktet, och hon fick vara där, i sängen. Sedan sa Solveig: ”Nu Agneta, nu ska vi gå ut och säga till och doktorn måste komma och konstatera dödsfallet”. Så gjorde vi det. Det var så lugnt och fint. Sedan skulle sköterskan ringa de anhöriga och tala om att det hade hänt. 
 
”Jaha”, sa de anhöriga. ”Det var ju tråkigt, men tack ändå”. 
Sedan lade vi på. Men tio minuter senare ringde de upp. Då stod vi kvar på sköterskeexpeditionen, för så var det på sjuttiotalet. 
”Ja, hallå?” 
”Hon har väl inte ringarna och halsbandet på sig? Dem måste vi ha.” 
 
Men sedan var det så bra, för då sa Solveig såhär: ”Nu Agneta, nu ska vi gå in i sköljen.” Så gör vi iordning vagnen som vi ska ha med oss, med handduk, med tvättlappar, med en blomma, med en psalmbok, allt det här. Hon visste exakt hur det skulle vara, Solveig. Det var hon och jag, vi gjorde iordning tanten. Tvättade av henne, satte på henne en vit, ja, som en vit nattsärk, lade hennes händer på bröstet, med blomman. Det blev fint. Så lugnt och värdigt. Och det har jag kunnat bära med mig i olika skeden. 
 
Jag har kollat om Solveig finns kvar. Det gör hon inte, tyvärr. Jag skulle vilja berätta för henne hur mycket det betydde, för jag tror inte att hon tänkte på det själv. Hon bara var sån som person.